The Fantoni Palace

THE FANTONI PALACE

This large building has obvious traces of a series of changes that, over the centuries, have seen it as a medieval fortified residence, a luxury palace, a kindergarten and today there have been created houses of the municipal property.
In the faade of Via Fantoni (Fantoni’s Street), a masonry stretch made up of large square ashlars placed in horizontal courses, evidences the presence of a first medieval nucleus.
Looking at the arrangement and the shape of the stones you can identified two distinct portions of the wall: one on the left, clearly delimited by two edges reinforced by large corner stones, the other one on the right, interrupted by the overlapping of the lateral plaster. The portion on the left, for its characteristics and dimensions, dates back to a tower (the window has been built later).
The portion on the right, similar with it for its masonry texture, rests on the previous one without tooth (mutual joint of the stones) and is therefore a little bit subsequent. It has the remains of a large portal, partially altered in order to allow the insertion of a door.
This portal is fastened to the wall; the abutments are integrated into it and large ashlars embedded in the courses of the lateral stones. These elements with the shape demonstrate its authenticity.
So, the highlighted elements allow us to suppose the presence of a tower, to which a second building rested on, maybe a house-tower: both were later incorporated within the Renaissance palace with loggia, in accordance with the usual procedure of progressive aggregation of a unique building structure, that is so common in Bienno.