The Tower House in Via Ripa (Ripa's Street)

THE TOWER-HOUSE IN VIA RIPA (RIPA’S STREET)
This façade has the obvious anomaly of the windows that have no lock and they are also hanging in space, both externally and internally; in fact, the façade is only a building curtain that encloses the alley at the back.
Once you have passed through the portal, its internal analysis reveals the uniqueness of the case: it is indeed evident that the wall is all what remains of an ancient building.
The traces of the demolition that had occurred, which are yet evident on the wall, allowing not only to reconstruct some aspects of the extinct building, but also to observe some elements, that are usually hidden.
The façade is built with large square stones placed in horizontal courses and, the masonry texture, regular and accurate, changes in some upper sectors, but not around the windows, which are consequently original. The portal’s abutments are made up of large squared stones, which join the masonry texture without solution of continuity; the large pentagonal ashlars join and link up with the horizontal courses of the wall.
The portal is therefore delimited by the same wall and, only at the base of the right pier you can distinguish two stones, one of which is vertical and the other one is horizontal, they both are more regular and manufactured.
The annexation (such as: structural, material and chromatic) to the masonry texture and the proportion and the shape of the elements make possible to suppose a date between the fourteenth and fifteenth century.
The big window has the abutments made up of L-piers and two blocks placed horizontally, in order to embed it in the wall. The lintel has a triangular end. The blocks, except two of them, are made up of simona stones; they are carefully moulded, manufactured, bush-hammered and chamfered.
The window, which is coeval to the portal, witnesses the shift between the late medieval style and the fifteenth-century one.
The window on the second floor, which is essential for its composition and manufacturing, is made up of simple piers with triangular end lintel. In the internal part, the stones processing and the placement are less accurate.
Between a window and the other one, you can see the holes in which the beams of the slab were embedded.
There are no corresponding holes in the bottom slab, because the attic had no body bolsters, it was rested on the below masonry vault. Next to the big window on the first floor, inside the thickness of the wall had been created two niches.
The arch, which is lowered and splayed, was created directly within the thickness of the wall.
The ashlars crop up with an irregular and rough surface, since they were integrated in the vault, which now exists no more.
The windows have abutments that are integrated in the wall, made up of large angular stones alternating with smaller blocks.
Below the holes, beginning from the level of the missing pavement, the wall thickness is reduced to that of the external level, creating a niche in the façade.